Wist je dat er heel veel eetbare wilde planten en bloemen gewoon bij jou om de hoek groeien? Het is een veel bekend gezegde. Onkruid bestaat niet. En waarom zou iets dan ook onkruid zijn als het gewoon heel lekker is in een salade, als topping op je taart of gewoon mooi om te zien. Hieronder beschrijf ik een paar eetbare wilde bloemen die jij kan vinden.
Korenbloemen (Centaurea cyanus)

Je ziet ze vaak in wilde bloemen velden met klaprozen of margrieten. Blauwe bloemetjes die wanneer je ze van dichtbij bekijkt bestaan uit allemaal kleine bloemetjes in het rond met een ietwat paars middelpunt. Andere kleuren vind je ook, maar deze zijn altijd gekweekt. Lekker als garnering of gedroogd in de thee. Vaak zijn de bloemetjes ingezaaid dus let op dat het biologische zaden zijn en er geen pesticiden op zitten.
Wilde Margriet (Leucanthemum)

De wilde margrieten zijn sowieso al prachtig om te zien. De plant is van wortel tot bloem eetbaar. De bloem kan je net als de korenbloem drogen voor in de thee en kan je bereiden tot kappertjes. De bladeren doen het goed in een salade en de wortel doet denken aan raap. Goed te koken of bakken als een groente dus.
Maarts viooltje (Viola odorato)

Het Maarts viooltje is het wilde viooltje onder de violen. Ze bloeien vroeg in het voorjaar en zijn favoriet om jams en siroop van te maken maar ook wijn en likeur. Alleen de kleur is al magisch. Het Maartse viooltje is te herkennen aan de paarse kleine bloemetjes met 3 blaadjes aan de onderkant en 2 aan de bovenkant. De bloemetjes zijn over het algemeen kleiner dan de gekweekte soorten. De bladeren zijn donkergroen en laag aan de grond.
Rozen (Rosaceae)

Rozen zijn er in ontzettend veel kleuren, vormen en maten en alle soorten hebben eetbare bloembladeren. Let wel op met pesticiden bij het wild plukken van rozen. Heb je allemaal kleuren dan zou je dus zelfs een regenboog taart kunnen maken! De smaak van de verschillende soorten rozen is wel heel verschillend. Het zou kunnen dat je dus even moet zoeken naar 1 die jij lekker vind. Net als het Maarts viooltje kan je van rozenblaadjes jam maken en siroop. Daarnaast word er vaak rozenwater mee gemaakt.
Paardebloem ((Taraxacum officinale)

Paardebloemen zijn 1 van de weinige bloemen die vroeg in het voorjaar bloeien en daarom erg belangrijk zijn voor de bijen. Voor de recepten heb je vaak veel paardebloemen nodig dus pluk ze alleen als je een veld kent waar er elk jaar een hele hoop staan. Dan raad ik je zeker aan om eens de gefrituurde paardebloemen te proberen en paardebloem jam. Ook het blad en de wortel is eetbaar.
Roberts kruid (Geranium robertianum)

Robertskruid, ook wel bekend als ooievaarsbek heeft kleine schattige bloemetjes en groen rode stelen. Het blad bestaat uit 2 zijbladeren en 1 groter blad ertussen. Hoewel bitter is de plant eetbaar. De bloemen gebruik ik daarom zelf alleen ter decoratie op bijvoorbeeld een taart. Samen met bramen en bosbessen is dat echt een plaatje om naar te kijken. Let wel op dat je ze op het laatste moment plukt want de plant hangt snel slap.
Klaver (Trifolium)

Er zijn ontzettend veel wilde soorten klavers. 2 van de bekendste soorten zijn toch wel de rode klaver met rood, roze bloemen en witte klaver met witte bloemen. Deze 2 zijn ook goed herkenbaar aan het pijltje in het midden van elk blad. Ze zijn van top tot teen eetbaar maar alleen de bloemen worden als smakelijk beschouwd. Klaver behoort tot de bonen familie.
Ik ben benieuwd of jullie hier nieuwe eetbare soorten hebben leren kennen. Vergeet niet bij het plukken altijd rekening te houden met pesticiden en of er genoeg staat voor de insecten. Wildplukken mag alleen in kleine porties. Dus ga niet plukken voor de hele buurt ;). Er zijn nog tal van soorten eetbare bloemen te benoemen. Willen jullie meer eetbare bloemen leren kennen? Laat dan hieronder een berichtje achter.