Vorige week poste ik al over de redenen om de uitheemse planten beter niet in je tuin te plaatsen. Nu zal ik een artikel delen over inheemse planten die juist wel heel goed zijn voor de biodiversiteit en waarom. Met deze planten kunnen we insecten, planten, egels en ander leven in je tuin een handje helpen.
Rolklaver
Een zeer geschikte soort waar je veel verschillende soorten insecten blij mee maakt is de rolklaver. Met zijn gele bloemetjes een mooie soort om te zien. Rolklaver is een kruiper. Erg geschikt als bodembedekker dus.

Honingklaver
De bijen lijken er geen genoeg van te krijgen. Vooral bij de honingbijen is deze soort erg in trek. Honingklaver is er zowel in wit als in gele variant. Ze kunnen meters hoog worden dus een beetje ruimte is wel gewenst. Mooi als je bijvoorbeeld iets wilt afschermen.

Krokus
Begin van de lente moeten insecten echt hard zoeken naar bloemen die al bloeien om voedsel vandaan te halen. 1 van die soorten is krokus. De wilde krokus komt van nature voor in Nederland en is een prachtig gezicht. Let wel op dat je hierbij geen gekweekte soorten uit supermarkten of tuincentra koopt. Deze zijn veelal doorgekweekt en zitten vaak volop pesticiden. Daarmee helpen we de insecten alleen maar verder onderuit.

Adderwortel
Hoewel bij mij om de hoek in de heemtuin van de Dierenbescherming het barst van de adderwortel is het een vrij zeldzame plant. Met zijn vol roze pluimen een erg mooie soort om te zien. En opnieuw erg gewild bij insecten. Mocht je dus biologische adderwortel op de kop kunnen tikken, raad ik zeker aan die kans niet te laten liggen.

Kattenstaart
Helaas vonden de slakken de kattenstaart zo lekker dat de plantjes niet de bloei gered hebben bij mij. Houd hier dus rekening mee als je ze gaat planten. Wanneer ze groot genoeg zijn komen er pluimen met paars, roze bloemetjes aan de plant. Kattenstaart is een waardplant (kraamkamer voor eitjes) voor de kattenstaartdikpootbij, en de gele kattenstaartvlo. De naam zegt het eigenlijk al. Ook de vlinder het boomblauwtje legt er zijn tweede generatie eitjes op. Ook de knal kleurende grote vuurvlinder kan je in je tuin verwachten als je kattenstaart plant. Deze vlinder drinkt er graag nectar van.

Asters
In Nederland komen een paars soorten asters in het wild voor. De gladde aster (Aster laevis), Kleine aster (Aster tradescantii), Nieuw-Engelse aster (Aster novae-angliae), Nieuw-Nederlandse aster (Aster novi-belgii), Smalle aster (Aster lanceolatus), Zulte (Aster tripolium en als laatste de Kalkaster (Aster linosyris). De bloem doet misschien denken aan de margriet. Alleen de kleur is anders. Het zijn echte vlinder lokkers. Ook herfstaster wordt vaak aangeraden als plant voor vlinders maar is niet een inheemse soort. De soorten hierboven zou ik dus eerder aanraden.

Tijm
In Nederland komen drie soorten tijm in het wild voor. De grote tijm, kleine tijm en kruiptijm. Net als alle andere tijm heerlijk in gerechten. Grote tijm groeit als struiken in duingebieden. Kruiptijm is juist een laag blijvende soort die goed te gebruiken is als bodembedekker of rotsplant. Slakken houden niet van tijm. Maar vlinders, bijen en hommels komen er graag op af. De grote en kleine tijm is een waardplant van de vlinder het Tijmblauwtje. Hoewel sinds 1949 verdwenen uit Nederland is hij in 1984 geherintroduceerd in Groot-Britanniƫ. En met succes. Als wij goed ons best doen krijgen wij misschien dit mooie vlindertje ook weer terug in Nederland.

Klimop
Als we een klimmer willen laten groeien is klimop altijd een goed idee. Naast de seponinen stof in de bladeren die bruikbaar zijn voor zeep, zijn de witte bloemen enorm gewild onder vlinders. De bessen worden weer graag gegeten door vogels zoals de merel. Dubbel feest dus. Klimop moet wel goed bijgehouden worden want ze groeien snel.

Jacobskruiskruid
Helaas heeft deze mooie plant een beetje een slechte naam. Hij is namelijk giftig. Wijzelf maar ook schapen, koeien en paarden kunnen sterven van het eten van deze plant. Zolang de plant duidelijk zichtbaar is hoef je je echter geen zorgen te maken dat je dier het gaat eten. Ze herkennen de plant en laten hem met rust. Pas echter op wanneer je gaat maaien. Gedroogd is de plant nog steeds giftig maar niet meer herkenbaar voor onze dierbare vrienden. De plant is echter wel enorm gewild onder insecten.

Wil je nog meer mooie inheemse soorten in je tuin plaatsen? Kijk dan ook eens naar de volgende soorten:
- Ijzerhard
- Wilde peen
- Judaspenning
- Brandnetel
- Grassen als pijpenstrootje en witbol
- Akkerviooltje, Maarts viooltje, Driekleurig viooltje, Gewoon viooltje
Mogelijk wordt deze lijst in de toekomst verder uitgebreid.
De foto’s in dit artikel van mijn eigen werk zijn te bestellen. Stuur mij een berichtje bij interesse.
Welke inheemse planten heb jij al in je tuin of zou jij graag willen planten? Laat het mij weten in de reacties hieronder.