Het heeft even geduurd tot ik dit bericht kon delen met jullie. Ook ik moest namelijk nu toch geloven aan het corona virus. En die had mij flink te pakken. Maar voor die tijd ben ik nog lekker op stap geweest om te leren van andere ondernemers hoe je nou een groene impact kan hebben voor ons land.
Ik volg graag de laatste activitieiten en ontwikkelingen in de regio. Zo las ik een interessant bericht in de nieuwsbrief van ‘Natuur en milieufederatie Drenthe’. De kopgroep ‘Impact ondernemen’, een organisatie die is ontstaan via gemeente Emmen en Coevorden voor groei van de economische ontwikkelingen, organiseerde namelijk een activiteit om met ondernemers op pad te gaan naar bedrijven met een groene impact. Wie weet kon ik er wat leren. En anders is het een interessante netwerk dag. Dus ik gaf mij op.

Op 6 juli was het dan zover. De ontmoetingsplek begon bij het bedrijf VEPA in Emmen. Hier maken ze meubels op een zo ecologisch mogelijke manier. We kregen dan ook gelijk een rondleiding door VEPA hun proces. Zo maakt VEPA meubels van hennep en 100% natuurlijke hars. Is de stoel mislukt? Dan werd deze gewoon weer versnipperd voor een nieuwe stoel. Kritisch als ik soms ben, was ik wel geïntresseerd in het hele proces. Waar komt de hennep dan vandaan? Die moet inmiddels ook een veld in beslag nemen. Ik was best onder de indruk van de aanpak van VEPA. Ze produceren de hennep in Nederland en volledig biologisch. Het enige wat ik nog geen antwoord op had (maar ik dan ook helaas geen tijd meer had om te vragen) was of de hennep samen met andere planten en dieren in het veld wordt geproduceerd of puur alleen vele hectare hennep bevat. Dat zou nog een mooie ontwikkeling zijn wat ik vaak mis. Dat doet de biodiversiteit weer ten goede.

Na de rondleiding van VEPA gingen we op tour met de bus. De bus stopte eerst bij het bedrijf Avitec. Samen met aardappelzetmeel fabriek Avebe beheren zij namelijk een grote hoeveelheid zonnepanelen. Dat zonnepanelen groene stroom opleveren is wel bekend. Maar hoe groen al die panelen voor het milieu en het land waarop ze geplaatst zijn had ik nog mijn twijfels. Avitec legde uit dat zij water plaatsen onder de panelen ter verkoeling. Teveel hitte is namelijk helemaal niet goed voor de panelen. De kleine plassen leverden veel kansen voor dieren en planten. Dat was zichtbaar duidelijk. Het stond er vol met kamille, lisdodde en andere wilde planten. Ook had Avebe een grote hoeveelheid water voor het bedrijf zelf dat koel moest blijven. Een deel van de zonnepanelen was daarom over deze poel geplaatst. En zo bleven de zonnepanelen ook weer koel. Een win-win situatie. De poel leek diep en er was weinig leven in te bekennen. Ik twijfelde dus wel aan de groene impact van dit panelen park. Als laatst zijn zonnepanelen helaas nog niet goed recyclebaar. De panelen bevatten veel onderdelen die nu nog verbrand moeten worden. Een impact maker van Groenlinks was ook aanwezig in de bus. Hij maakte zich zorgen over deze ontwikkeling. Zo vertelde hij mij dat de zonnepanelen maar 30 jaar meegaan. Wat gebeurd er dan na 30 jaar met de panelen?

Onze volgende bestemming was bij het recyclebedrijf BORK. Zij namen materialen over dat normaal gesproken verbrand zouden worden en hergebruikte deze opnieuw voor verkoop en ook voor hun eigen pand. Het pand was van 100% gerecyclede materialen. Veel van de materialen die bij BORK aanwezig waren was hout. Deze werden verkocht zoals de klant ze wil. Met alle oude spijkers en metalen er nog aan, of compleet nieuw geschaafd. Iemand in het publiek vroeg naar het verschil in prijs in vergelijking met nieuw hout. Het antwoord maakte bij mij flinke indruk. Er is zo goed als geen verschil. Nieuw hout is net zo duur als gerecycled hout. Dus waarom dan nog voor nieuw hout gaan? Bovendien zag je de verhalen in de stukken hout terug. Gewonnen uit oude fabrieken, treinwagons, scholen en nog veel meer. Dat is toch veel mooier in je huis?

Als laatst gingen we naar het bedrijf Intergas. De naam klonk mij niet bepaald groen en eenmaal aangekomen bij het pand schrok ik ook een beetje. Een enorm modern pand inclusief veel verlichting, bestrating en perfect kort gemaaid gras. Moest dit een groen bedrijf zijn? Intergas vertelde wat zij gedaan hebben. Van het gas moeten we af. Dus moet er een alternatief komen. Het alternatief van intergas bestond uit verschillende modellen met waterstof. Waterstof klinkt als een interessant alternatief. Echter hield het bedrijf geen rekening met de komt van de waterstof. Deze is namelijk net als gas, te winnen uit kolen. Ik vroeg of hun waterstof van groene afkomst was en wat hun doel was als bedrijf. Ik voelde mij een beetje bedoezeld met de antwoorden. Maar het antwoord was simpel. Intergas kocht waterstof in van verschillende bronnen en keek niet naar de afkomst. Intergas gaf aan dit wel te willen, maar legde het probleem bij de producenten. Als laatst kregen we nog een rondleiding in het proces van de kasten voor de waterstof. Ook hier vroeg ik naar de milieu vriendelijkheid van het materiaal. Of het materiaal te recyclen was wist de begeleider ons helaas niet te vertellen. Nee, dit was naar mijn mening geen groene impact ondernemer.

Met de bus keerden we terug naar VEPA. We kregen gezonde hapjes van TastyBasics en in de bus werden volop ideeën en ontwikkelingen besproken. Zo leerde ik van het bestaan van wormenhotels, de ontwikkelingen van verschillende initiatieven om groene ideeën te sponseren en andere bedrijven in de bus die graag een groene bijdrage willen leveren. Na nog een heerlijk komkommerwatertje bij VEPA was de dag alweer voorbij.
Was jij nou ook aanwezig tijdens deze dag? Of misschien heb je wel wat toe te voegen over de voor of nadelen van deze bedrijven. Ik ben zeer benieuwd! Laat het hieronder weten.
Fotografie door mijn mede fotografen van: Heart Work Productions